Nově zrestaurovaná kašna na náměstí byla slavnostně odhalena

Ve středu 20. 4. 2011 se barokní kašna na náměstí dočkala slavnostního odhalení. Jednu z nejvýznamnějších památek města se podařilo zrestaurovat díky česko-polskému projektu „Vzorová oprava historické kašny v Chrastavě“ (CZ.3.22/3.3.01/10.01925), který byl spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu Nisa.

Celá akce přišla na 720.000 korun, z toho 85 procent poskytla EU, zbytek dalo město ze svého rozpočtu. Vedle obnovy kašny byl součástí projektu i nákup nového mobiliáře na náměstí.

Slavnostního aktu se, krom představitelů města pana starosty Ing. Michaela Canova a místostarostky Zity Václavíkové, zúčastnili také zástupci našeho partnerského města Lwovek Ślaski – místostarosta Irenusz Maciejczyk, Jan Serafin, Slavomir Patalas a Bohuslawa Marcinowska. Pozvání také přijala pí Eva Hamplová z Euroregionu Nisa a zástupci magistrátu města Liberec z oddělení památkové péče.

Slavnostního přestřižení pásky se zhostil starosta Ing. Michael Canov a místostarosta Lwovek Ślaski Ireneusz Maciejczyk. Poté byla široká veřejnost pozvána k občerstvení a poslechu country kapely Paroháči.

Hana Šmídová, vedoucí Společenského klubu

 

21.04.2011 - (jan) - Kraj Liberecký - str. 05

Opravená kašna zažila císaře i Hitlera

CHRASTAVA Přežila několik změn režimů, pamatuje mocnáře i prezidenty. Viděla Adolfa Hitlera, vojáky německé i sovětské armády i pustošivou povodeň.
Barokní kašna na náměstí v Chrastavě.
Včera ji zde po kompletní rekonstrukci slavnostně odhalili. Nyní by měla vydržet desítky let a stát se opět němým svědkem všeho zajímavého dění v okolním životě města. „Oprava, kterou kašna prošla, by se dala označit za celkovou obnovu. Získala novou vnitřní olověnou vanu, nové obruby, odborníci ji očistili a nanesli na ni nový nátěr proti plísním. Voda z ní pak mizí pryč novým odtokem,“ popsal práce chrastavský starosta Michael Canov.
Práce na kašně, která je chráněnou památkou, vyšly na zhruba tři čtvrti milionu korun. „Pětaosmdesát procent nákladů pokryl příspěvek z Evropské unie,“ dodal Canov.
Nepracovalo se jen na samotné kašně.
„Upravili jsme rovněž její okolí. Vysadili nové stromky, vydláždili prostor kolem ní. To vše šlo z našich peněz; jen samotné vydláždění stálo čtvrt milionu.“
Řada lidí soudí, že oprava kašny se uskutečnila kvůli loňským srpnovým povodním, které Chrastavu zle pochroumaly. „Není to ale tak. Rekonstrukce kašny se připravovala už delší dobu, nebyla v dobrém stavu a povodeň, která se tu prohnala, jí zas tak nějak moc neublížila,“ vysvětluje starosta Chrastavy.
Barokní skvost chrlící vodu, který leží v centru Chrastavy, pochází z dílny kameníka Johanna Christopha Riemera z nedalekého Hrádku nad Nisou. Vznikla roku 1707 a na náměstí nahradila starší dřevěnou kašnu z roku 1680.

Fotogalerie     reportáž TV Chrastava

Článek související.

Média:

Český rozhlas: (20. 4. 2011) Vypravili jsme se pomyslně do Chrastavy, abychom po čase zjistili, jak vypadá likvidace povodňových škod. Na otázky Pavla Kudrny odpovídal telefonicky starosta města Michael Canov...zde  
Liberecký deník: (21. 4. 2011) Kašna v Chrastavě opět chrlí vodu...zde
ČTK: (21. 4. 2011) Barokní kašna na náměstí v Chrastavě se po opravě opět plní vodou... zde

 

 

EVROPSKÁ UNIE

 

Projekt je spolufinancován z prostředků  Evropského

fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu Nisa – Nysa

 

 

„PŘEKRAČUJEME HRANICE“