Čápi v Chrastavě

Pokud se při pohybu po našem městě či jeho okolí nekoukáte jen pod nohy a občas vzhlédnete k obloze, a máte-li alespoň trochu rádi přírodu, může se vám poštěstit a zahlédnete něco z ornitologických zajímavostí, jež nás obklopují.

Již od jara se v blízkosti Chrastavy vyskytuje několikahlavá skupina čápů bílých. Jejich nízké přelety nad Jeřicí i jejími přítoky svědčí o tom, že i po ničivé povodni je život v tocích schopen poskytnout solidní nabídku nejen jim. Jedná se zřejmě o mladé ptáky, kteří hledají vhodné hnízdiště a jejich častá přítomnost na komínu nad restaurací U komína se zdá býti velmi nadějnou. V takových momentech lze postřehnout i projevy jejich toku, kdy práci hlasitě klapou svými dlouhými zobáky a prudce zaklánějí hlavu nazad. Věřme, že i bez pomoci člověka se podaří letos nebo napřesrok jednomu z párů na komíně zahnízdit.

I černí čápi, kteří na rozdíl od svých bílých kolegů žijí skrytějším životem, se v našem okolí vyskytují a dokonce i hnízdí.

Sečení luk na úpatí Ovčího Vrchu a v okolí Vítkova do našich končin láká i další zajímavé ptáky. Poměrně často lze zahlédnout jednoho či dva luňáky červené, kteří jsou typičtí svými ocasními pery vykrojenými do výrazného „V“ a znatelnými prstovými letkami. Dokonce i jeho vzácnější příbuzný luňák hnědý byl letos v našem okolí již několikrát zaznamenán.