Zahájeny práce na projektu "RTN - Terminál Chrastava"

V minulých dnech byly společností Skanska a. s. započaty práce na dlouho připravované akci úpravy přednádražních prostor a částečně i přilehlých ploch před vlakovým nádražím v Chrastavě. Projekt počítá s celkovou revitalizací tohoto území, a to nejen samotného prostoru před nádražím, ale současně vyřeší dlouhodobě velmi složitou a nepřehlednou dopravní situaci křižovatky Andělohorská a Nádražní (vizualizace projektu je zde).

Projekt po dokončení vyřeší potřeby kvalitnějšího využití stávající železniční stanice jako přestupního terminálu. Z tohoto důvodu se v blízkosti zřídí dvě bezbariérové nástupní zastávky pro autobusovou dopravu, dostatečný počet parkovacích míst a parkovacích míst pro osoby s omezenou možností pohybu a orientace.

Součástí projektu je zároveň oprava stávající více než 100 let staré dešťové kanalizace a současně výstavba nového vodovodu z prostředků Severočeské vodárenské společnosti a. s.

Na projekt "RTN - Terminál Chrastava" byly získány prostředky z fondů EU, konkrétně z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, stejně jako na již realizované akce rekonstrukce autobusového nádraží a projekt centra volnočasových aktivit (budova bývalé školní jídelny).

Se započetím prací také reagujeme na časté dotazy občanů ohledně využití stávajících kamenných obrub a dlažebních kostek. Dle projektové dokumentace budou stávající kamenné obruby a kostky využity v rámci nového terminálu s tím, že přebytečný materiál bude vrácen městu, které jej využije při jiných investičních akcích (viz předláždění cestiček na hřbitově).

V souvislosti s probíhajícími stavebními pracemi se omlouváme všem občanům i návštěvníkům města za nepříjemnosti, které jim probíhající akce způsobí. Zároveň však věříme, že současné komplikace budou vyváženy výsledným přínosem stavby, která tento prostor výrazným způsobem promění v moderní terminál odpovídající současným požadavkům.

 

Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM