Dobré zprávy ve věci dodávek tepla

Starosta města Ing. Michael Canov

Propojení Střeleckého vrchu s Turpišovou ulicí

Ještě v průběhu letošního roku je plánováno propojení Střeleckého vrchu s Turpišovou ulicí a okolím teplonosným potrubím. V současné době je Střelecký vrch vytápěn zde umístěnou kotelnou a Turpišova ulice s okolím kotelnou umístěnou v areálu tělocvičny TJ Spartak. Dlouhodobým nájemcem, resp. majitelem obou kotelen, je firma VE s. r. o., jejímž jednatelem je pan Petr Vedral. Po našem společném jednání připravuje pan Vedral propojení obou kotelen teplonosným potrubím. Toto propojení by ve svém důsledku znamenalo, že z kotelny u tělocvičny by se stal pouhý záložní zdroj a kotelna Střelecký vrch by vytápěla nejen oblast jako dosud, ale i oblast Turpišovy ulice a okolí (DPS, 2 budovy školy, školní jídelna, CVA, kino). Výsledkem tohoto propojení by měl být nejen vznik pojistky pro případ havárie (při současném stavu nemá ani jedna kotelna záložní zdroj), ale též zmrazení či dokonce snížení cen, neboť to je logický důsledek při zvětšení rozsahu pokrytí (kotelna na Střeleckém vrchu má dostatečnou kapacitu). Kromě toho by si dosavadní uživatelé kotelny u tělocvičny měli polepšit i o dosavadní rozdíl cen (dosud zde právě s ohledem na nižší počet uživatelů byla cena vyšší).

 

Záměr na zásobování teplem z Polska

Město Chrastava je osobou starosty nově zastoupena v radě české části Euroregionu Nisa. A Euroregion Nisa mě nominoval jako člena tříčlenné správní rady Energetické agentury Trojmezí o. p. s. (pozn.: obě výše uvedené funkce jsou vykonávány zdarma). A právě správní rada Energetické agentury Trojmezí přišla se znovuobnoveným záměrem možného budoucího napojení českých příhraničních měst (včetně Chrastavy) na tepelnou energii pocházející z hnědouhelné elektrárny Turów (tato myšlenka není nová, nicméně v minulosti zůstala pouze v prvotním stádiu). Pokud by došlo v budoucnu opravdu k realizaci tohoto projektu, znamenalo by to snížení nákladů na topné médium (bez splnění této podmínky by se pochopitelně projekt nerealizoval) a tím pádem by došlo i k příznivému dopadu na finální cenu.

Obě výše uvedená témata budou předmětem večeru se starostou konaného 7. června 2010 od 17 hodin v malé zasedací místnosti na radnici.

V Chrastavě dne 24. 5. 2010 Ing. Michael Canov, starosta