Doplnění informace k obnově zeleně na náměstí 1. máje

   

Na nutnost obnovy javorů na náměstí bylo město v minulosti opakovaně upozorňováno. Přestože letmý pohled skutečný zdravotní stav stromů neodhalí, postačí si pečlivě prohlédnout rozvětvení hlavních větví každého z nich. Všechny hlavní větve tvořící korunu stromu jsou napadeny hnilobou a protkané otevřenými dutinami různých směrů vzniklých v důsledku chybných, nezakalusovaných řezů provedených před desítkami let. Statická odolnost těchto větví je natolik výrazně zeslabena, že nelze převzít záruku za to, že při větším poryvu větru, kterým jsou doprovázeny začátky i běžných bouřek, se kterákoliv z větví neodlomí a neohrozí kohokoliv, kdo se v blízkosti zdržuje.

Vzhledem k tomu, že jde o místo kolem kašny, kde na lavičkách průběžně odpočívají občané města i turisté, je obnova těchto stromů velmi naléhavá.

Když se na počátku roku objevila možnost získat dotace z fondů EU na opravu kašny, stala se tato možnost spouštěcím mechanismem pro revitalizaci celého okolí kašny. Jak je uvedeno v článku z 21. 4. 2010 níže, bude povrch okolo kašny vydlážděn kostkami ze současně probíhající akce úpravy přednádražního prostoru, aby byl zachován propustný povrch. Záměrem města je na místo dožilých stromů vysadit nové, pokud možno co největší, aby dočasná estetická rána z odstranění stromů původních byla zacelena co nejdříve. Současně jsme chtěli, aby odstranění původních a výsadba nových stromů na sebe bezprostředně navazovaly a kašna nebyla bez věnce stromů. Delším dodacím termínem vzrostlých stromů se celá obnova posunula až do posledního dubnového týdne. Zítra by tato 1. etapa měla být ukončena a nově vysazené stromy získají pro svůj doufejme dlouhý život náskok jednoho vegetačního období.

Ing. Miroslav Chvála, tajemník MěÚ