Nejvyšší správní soud nerozhodnul o tom, co jsou to videoterminály

 

Nejvyšší správní soud zamítl, že je naše kompetenční žaloba vlastně kompetenční žalobou (protože neběží žádné konkrétní řízení) a proto jí odmítnul. O podstatě sporu – zda jsou či nejsou videoterminály vlastně výherními hracími přístroji (tvrdíme my) či nikoli (tvrdí ministerstvo financí) tak Nejvyšší správní soud vůbec nerozhodoval a ani ve svém zdůvodnění se nepřiklonil na žádnou stranu.

Na řadě je Ustavní soud

A tak ke slovu přijde Ústavní soud. Oddělení dozoru Ministerstva vnitra již napadlo naši vyhlášku o zákazu videoterminálů č.5/2010, naše zastupitelstvo však trvá jednomyslně na svém stanovisku, že videoterminály výherní hrací přístroje jsou (viz. usnesení č.2010/01/XI). Ze zákona nás tak bude muset dát ministerstvo k Ústavnímu soudu a ten rozhodnout bude muset (očekávám v průběhu léta až podzimu).

 

Nejvyšší správní soud se nás hned tak nezbaví

Město Chrastava zahájilo v pátek dne 5. 2. 2010 správní řízení s jednou velice známou společností provozující videoterminály v jednom zařízení v Chrastavě bez povolení Městského úřadu. Provoz těchto videoterminálů povolilo ve správním řízení již dříve Ministerstvo financí. Vznikl tak konkrétní spor o povolení konkrétních videoterminálů v konkrétní provozovně konkrétního provozovatele. Tím byla splněna podmínka Nejvyššího správního soudu pro přijetí kompetenční žaloby, kterou jsme také neprodleně dne 8. 2. 2010 datovou schránkou podali. Nejvyšší správní soud již tak bude moci rozhodovat o podstatě sporu. Pokud ovšem dříve nerozhodne Ústavní soud.

V Chrastavě dne 3. února s doplněním dne 8. února 2010 Michael Canov, starosta

Nejvyšší správní soud - informace o řízení ve složce:  Komp 1/2010 (nutno vyhledat: "Rozhodovací činnost" -> "informace o řízení" -> "spisová značka" Komp" z roku 2010" )

Média:

Lidovky (3. 2. 2010): Chrastava chtěla omezit hazard, soud jí to zakázal

Finanční noviny (3.2.2010): Soud odmítl kompetenční žalobu kvůli provozu loterijních terminálů

MF Dnes (4. 2. 2010):  Boj s automaty - zatím jen střídavé úspěchy

Liberecký deník (8. 2. 2010):  Chrastavští nechtěli hazard, soud jim však nevyhověl

 


Článek související