Chrastavské slavnosti 2010 – očima starosty města

Vážení spoluobčané, jsem si vědom, že můj pohled jako starosty města ohledně Chrastavských slavností nemůže být z podstaty věci objektivní, neboť se jedná o akci města, za kterou nesu odpovědnost. Přesto si dovoluji předložit svůj subjektivní pohled.

Filosofie slavností

Nejsme megalomani a jsme v malém městě. Základním cílem Chrastavských slavností je možnost setkávání se všech občanů města a nabídka programu, ze kterého si budou moci vybrat občané všech věkových kategorií a zájmů. A také program, na jehož tvorbě se řada občanů města aktivně podílí.

Slavnosti to není zdaleka jen náměstí 1. máje

Náměstí 1. máje je bezesporu hlavní scénou slavností. Zdaleka však ne jedinou. Řada velmi pěkných akcí se odehrávala na dalších scénách, kterými v letošním roce byly: Společenský klub, Führichův dům, kostel svatého Vavřince, městské kino, areál u hasičské zbrojnice, areál chovatelů drobného zvířectva, kuželna, sportovní hala, areál u sportovní haly, střelnice, prostor u městské knihovny.

Novinky 15. ročníku slavností

Novinkou 15. ročníku slavností, který zaregistrovali určitě všichni fajnšmekři, bylo otevření nové kulturní scény ve Společenském klubu, novinkou, kterou zaregistrovali všichni přímí účastníci, bylo odpálení půlnočního ohňostroje přímo z radnice a novinkou, kterou jsme dostali jako mimořádný dárek k 15. výročí, bylo třídenní překrásné počasí prakticky bez mráčku na obloze a bez jediné kapky deště. Pokud mě paměť neklame, stalo se tak poprvé za těch 15 let.

Účast zástupců partnerských měst

Chrastavských slavností se zúčastnily též delegace z našich partnerských měst. Delegace z polského Lwówku Śląski byla vedená panem starostou Ludwikem Kaziów. Bavorský Eichstätt reprezentovala výprava mladých hasičů.

Závěrečná tečka za slavnostmi bude až 26. června 2010

Opravdovým vyvrcholením (alespoň pro mne) letošního ročníku byl varhanní a pěvecký koncert za účasti sólistů Národního divadla, který se konal na závěr nedělního programu. Ovšem definitivní tečkou letošního ročníku Chrastavských slavností bude memoriál E. Švejkovské a J. Vostrého v kopané za účasti mužstva Lwówku Śląski, neboť zelený pažit byl z důvodu vytrvalých dešťů ve dnech před slavnostmi natolik pod vodou, že byl memoriál odložen o tři týdny na sobotu 26. 6. 2010 od 10:00 hodin.

Poděkování

Dovoluji si touto cestou poděkovat všem, kteří se na zdárném průběhu letošních Chrastavských slavností podíleli. Hasičům, kuželkářům, sokolům, střelcům, chovatelům, všem účinkujícím, speciálně těm čistě chrastavským (Country band Chrastava, Sin the Eight, duo z hudební školy Kateřina Krchovová a František Bouda, Berušky, Jiřičky, ZŠ Vítkov) či částečně chrastavským (Motorhead revival, Cimbálová kapela Dušana Kotlára, 20 deka duše) a samozřejmě týmu lidí z radnice pod vedením paní Zity Václavíkové, který celý průběh slavností kompletně připravil a především zrealizoval. Je fajn vědět, že máte k dispozici tým, na který je spolehnutí za všech okolností. Ještě jednou děkuji.

V Chrastavě dne 7. 6. 2010 Ing. Michael Canov

:: videoklip TV Chrastava

:: fotogalerie - čtvrtek

:: fotogalerie - pátek

:: fotogalerie - sobota

:: fotogalerie - neděle

 :: video Tv RTM

:: fotogalerie paní Ivany Šteklové