Chrastavské šlápoty se vrátí na místo činu

Léta byl start a cíl Chrastavkých šlápot v budově v Turpišově ulici č. p. 407, která tehdy sloužila jako školní jídelna. Bohužel zpřísňující se hygienické předpisy nakonec znemožnily zázemí ve školní jídelně a Chrastavské šlápoty musely budovu opustit. Svůj nový azyl našly nejdříve v jídelně pana Majby a poté ve Výchovném ústavu.

Poté, co byla budova č. p. 407 v Turpišově ulici zrekonstruována na centrum volnočasových aktivit, kde působí organizační složka města Společenský klub, nabyl jsem přesvědčení, že bude ctí pro město, pokud bude moci podpořit tuto jedinečnou chrastavskou sportovně-společenskou akci s obrovskou tradicí tím, že budova Společenského klubu bude sloužit jako její zázemí a místo startu a cíle. A protože vím, že hlavní pořadatel a doyen této akce pan Jan Horáček se pořád bojí, že cuknu a protože vím, že vedoucí Společenského klubu paní Zita Václavíková má stejný názor jako já (a dokáže si poradit i s potřebou pokrýt na akci samou provizorně novou podlahu tak, aby co nejméně utrpěla), prohlašuji takto veřejně, že v případě, že Klub českých turistů bude mít zájem, bude se konat třicátý osmý ročník Chrastavské šlápoty v roce 2011 opět v budově v Turpišově ulici č. p. 407 (a věřím, že tento veřejný závazek starosty města by respektoval i můj nástupce v případě, že by se mně nepodařilo na podzim obhájit tuto pozici). A vyzývám současně chrastavské vedení Klubu českých turistů, aby s paní vedoucí Společenského klubu dořešili (již nyní s dostatečným předstihem) detaily konání této velmi významné akce.

Věřím, že budova v Turpišově ulici č. p. 407 se opět stane, a to na dlouhá léta (pokud nechci rovnou použít minulým režimem zprofanované „na věčné časy“ ), důstojným zázemím pro konání Chrastavkých šlápot. Chrastavští turisté si to za svoji dlouholetou skromnou práci určitě zaslouží.

V Chrastavě dne 21. 4. 2010 Ing. Michael Canov, starosta