RTN – Terminál Chrastava


V pondělí dne 15. února 2010 byla zahájena dlouho připravovaná akce RTN–Terminál Chrastava. Tato akce v sobě zahrnuje nejen rekonstrukci komunikace Nádražní od křižovatky s Andělohorskou ulicí, ale také její přestavbu, která zlepší příjezd do průmyslové zóny (z obousměrné ulice vedoucí pod Nádražní ulicí do průmyslové zóny vznikne ulice jednosměrná, v druhém směru budou najíždět vozidla do ulice Nádražní již u budovy vlakového nádraží) a též výstavbu autobusového terminálu (vizualizace je k nahlédnutí zde). Stavba bude zahrnovat též rekonstrukci více než stoleté kanalizační sítě.

Příprava celé akce byla velmi náročná z hlediska její přípravy. Podílí se na ní totiž nejen město, ale i Liberecký kraj (jako vlastník části křižovatky vedoucí do krajské komunikace Andělohorská), SVS a.s. a SčVK a.s. a samozřejmě pro realizaci záměru bylo nutné získat na tuto akci dotaci z fondů Evropských fondů.

Vítězem výběrového řízení se stala firma Skanska a.s. V těžké konkurenci (na stavbu si vyzvedlo dokumentaci 26 firem, přihlášky podalo 16 z nich) získala vítězství na základě nejnižší nabídkové ceny 25 758 186 Kč s tím, že navýšení o případné oprávněné vícepráce mohou být realizovány pouze do výše 20%, a to ještě pouze v případě, že se i na ně bude vztahovat dotace z fondů Evropské unie (Regionální operační program NUTS II Severovýchod). Další náklady (autorský dozor, stavební dozor, monitorovací a předkládací činnost k implementačnímu orgánu EU) představují cca 1,8 mil., celkové náklady jsou tedy ve výši necelých 28 mil. Kč. Město sice bude povinno předfinancovat i tzv. uznatelné náklady, po jejich uhrazení ze strany poskytovatele dotace budou činit náklady města cca 4 mil. Kč. Nutno konstatovat, že celkové náklady jsou nižší než předpokládané, tzv. projektantská cena (kvalifikovaný odhad do výběrového řízení) přesahovala 40 mil. Kč, při výběrovém řízení byly však všechny firmy pod touto hladinou.

Omlouváme se všem občanům za komplikace, které jim probíhající realizace způsobí. Věříme, že občané budou s výsledkem stavby, která by měla být zrealizována do srpna, nejdéle do konce září letošního roku, budou spokojeni.

 V Chrastavě dne 17. 2. 2010 Michael Canov – starosta

 

 

 

 

 

 

 

 

Videoklip

Fotogalerie