Průběžná povodňová ekonomika

Náklady

1) Prvotní náklady města (odstraňování odpadů, náklady demolicí, zprovozňování topného kanálu atd.) cca 26 mil. Kč. Dosud proplaceny prostřednictvím Libereckého kraje od MF ČR 3,7 mil. Kč, dle našich informací je schváleno dalších cca 10 mil. Kč, o schválení dalších usilujeme.

2) Sekundární náklady na obnově majetku města (výstavba mostů, lávek, komunikací, budov, lesů, inženýrských sítí atd.): cca 181 mil. Kč. O dotace na tyto stavby začínáme podávat žádosti na MMR ČR. Dotace se mohou pohybovat v rozmezí 0 až 90 %. Dosud vybudované mosty, lávky a opravy komunikací jsou většinou sponzorskými dary či provizorními stavbami.

3) Náklady na obnovu krajských komunikací. Neprošel návrh ministra dopravy Bárty na převedení potřebných prostředků na SFDI. Za této situace by nemohl Liberecký kraj zajistit řádně a v plném rozsahu obnovu svých komunikací (Liberecký kraj by měl možnost pouze žádat o maximálně 50% dotaci MMR ČR). Město Chrastava iniciovalo dopis starostů obcí Mikroregionu Hrádecko-Chrastavsko vládě o přehodnocení tohoto stanoviska. Dle posledních zpráv k tomuto opravdu dochází a měla by být pro Liberecký kraj uvolněna na opravu těchto škod 1 mld. korun. V současnosti je již předána zhotoviteli k rekonstrukci ulice Pobřežní (byť zatím práce fyzicky nezačaly), usilovně se pracuje na přípravě oprav páteřních komunikací Andělská Hora - centrum - Nová Ves a Vítkov.

4) Náklady na opravu pobřežních zdí. Škody obrovské, časový průběh oprav závisí jak na financích, tak na náročnosti projektů (časový horizont roky). Přímo na místě se podařilo dohodnout s generálním ředitelem Povodí Labe ještě letošní opravu zdi v Malé Pobřežní (umožní vjezd do centra města od stanice Policie ČR a cestu školáků od autobusového nádraží).

5) Náklady na kanalizační sítě v majetku SVS a. s. a další sítě: Provádějí tyto organizace postupně.

Celkové škody ve městě Chrastava činí cca 1,5 mld. korun.

 

Pomoc městu Chrastava a jeho občanům

1) Pomoc přímo občanům:

a) Odbor OZO MěÚ Chrastava zajistil z MPSV ČR pro chrastavské občany cca 8 mil. Kč (pro občany Bílého Kostela a Nové Vsi dalších cca 5 mil. Kč)

b) Odbor ORM MěÚ Chrastava zajistil pro postižené občany z MMR ČR cca 5 mil. Kč

c) Od jednotlivých dárců přes HFO MěÚ bylo distribuováno mezi postižené občany cca 1 mil. Kč (další finanční dary dárci darovali občanům přímo jednotlivé organizace především Adra)

2) Město Chrastava dosud obdrželo od dárců přes 10 mil. Kč (nepočítaje pomoc pro jednotlivé občany uvedenou výše). Část těchto prostředků byla na žádost dárců adresná (školská zařízení, hasiči, sportovci, oprava komunikací, lávka apod.), část nikoli. Jsme všem dárcům, počínaje nadací Kellner, která poskytla 3 mil. korun, konče 94-letou babičkou, která zaslala 50 korun, nesmírně vděčni. A jsme odhodláni použít všechny prostředky tak, abychom využili darů co nejlépe a co nejlépe zajistili fungování města po všech stránkách.

V následujícím období nás čeká nesmírně náročná a zodpovědná práce spočívající jednak v uplatňování náhrady nákladů na prvotní škody, jednak v získávání dotací (a v jejich výši) jednotlivých akcí na obnovu městského majetku a jednak v podpoře úsilí jiných subjektů (Libereckého kraje, SVS a. s., Povodí Labe aj.) na obnovu jejich majetku na území města.

Blíže o tématu na povodňovém večeru se starostou, který se uskuteční v pondělí dne 4. října 2010 od 17:00 hodin ve velké zasedací místnosti na radnici.

 

 

V Chrastavě dne 22. 9. 2010 Ing. Michael Canov, starosta