Pomoc stále přichází – tentokrát z Německa

V úterý 12. října 2010 proběhla u starosty Města Chrastavy Ing. Michaela Canova za přítomnosti manželů Terezy a Christiana Schmeling, pánů Aleše Nigrina a Milana Kneyse a paní Jitky Marxové schůzka. O co se jednalo?

Paní Schmeling (rodačka z Chrastavy, rozená Nigrinová) byla s rodinou 7. srpna 2010 u svých rodičů, takže povodeň viděli na vlastní oči. Když v neděli odjížděli do Německa do Königstädtenu, kde žijí, přemýšleli, jak v této nelehké situaci Chrastavě pomoci.

Na myšlenku sbírky je přivedla její kamarádka. Byl osloven hráč bundesligového týmu Martin Fenin, který hraje fotbal za Eintracht

Frankfurt (22 letý Čech z Teplic). Po jeho souhlasu začala třítýdenní příprava na zajištění jedinečné benefiční akce na pomoc zatopené Chrastavě. V německých novinách Raunheim vyšla upoutávka a posléze i dva články o průběhu této zdařilé akce, která se konala v neděli 26. září 2010 za velkého zájmu známých, fanoušků fanklubu Eintrachtu a obyvatel Holzwurm – Adleru. Martin Fenin dorazil se svým spoluhráčem Ümitem Korkmazem a benefiční podvečer se rozjel naplno. Byla připravená bohatá tombola, autogramiáda obou fotbalistů, dražba dresů i podepsaných plechovek s pitím. Oba hlavní aktéři se s lidmi ochotně fotili, proběhla beseda, bylo zajištěno občerstvení a program pro děti.

Akce sklidila nebývalý úspěch a bylo vybráno 2.300 euro (manželé Schmeling dodali do kasičky 300 euro).

Oba přijeli zpátky do Chrastavy, aby zde tuto částku předali. A to se stalo na již zmiňované schůzce u pana starosty. Den předtím v pondělí 11. října 2010 po domluvě s paní ředitelkou Mateřské školky Bc. Helenou Hochmanovou zakoupili dva velké mražáky a osobně je do MŠ v Nádražní ulici dovezli. V úterý 12. října zbývající částku, která činila 40.325,- Kč, předali u pana starosty panu M. Kneysovi pro potřeby fotbalového oddílu. O výši této částky se zasloužil i pan Aleš Nigrin, který přispěl 7.000,- Kč. Zároveň bylo domluveno, že na otevření opraveného hřiště přijedou fotbalisté z EFC Holzwurm – Adleru a sehrají přátelské utkání s chrastavskými hráči.

Obrovské díky za tuto benefiční akci patří manželům Tereze a Christianovi Schmeling, jejich přátelům, německým občanům a samozřejmě fotbalistům Feninovi a Korkmazenovi, kteří věnovali svůj čas a přispěli tak ke zdárnému průběhu této akce.

J. Marxová

 Fotogalerie