Nekonečné soudní řízení o miliony

Starosta města Ing. Michael Canov

Když jsem na počátku svého prvního starostovského období začal řešit spor s firmou Integra Liberec a. s. (dnes Integra stavby a. s.), myslel jsem si naivně, že soud nejdéle do konce mého prvního starostovského volebního období rozhodne. Mýlil jsem se, je zřejmé, že definitivně nebude rozhodnuto ani do konce mého druhého starostovského období, jen jsme se dostali do poločasu. A přitom se jedná o miliony. O co jde?

Dne 2. června 2000 zahájila firma Integra akci: Splašková kanalizace a přípojky v ulicích Liberecká a Revoluční a na nám. 1. máje. Akce měla být dle smlouvy dokončena do 2. 10. 2000 (nám. 1. máje), 31. 12. 2000 (Revoluční ul.) a. 30. 6. 2001 (Liberecká ul.). Akce byla navíc dokončena s řadou nedodělků a závad, které však v rozporu se smlouvou nebyly ihned odstraněny, a proto byly reklamovány ze strany města 23. 1. 2002. Odpověď? Do doby, kdy jsem nastoupil na místo starosty (1. 11. 2002), žádná. Po dalších urgencích jsme konečně dostali 10. 12. 2002 odpověď, která mě však úplně konsternovala. „Vzhledem k jiným našim akcím musíte počkat do jara 2003.“ S tím jsme se nesmířili a podali jsme další urgence. Čekali jsme do 4. 8. 2003.

Jaký to byl šok pro tehdejšího majitele firmy Ing. Turka, když jsme v souladu se smlouvou následně požadovali zaplacení smluvní pokuty za prodlení s realizací díla a s odstraněním nedostatků. Evidentně se s takovým požadavkem – aby si obec dovolila požadovat smluvní pokutu – ještě nikdy nesetkal. Při prvním kontaktu (telefonickém) se mně vysmál, následně při návštěvě v mé kanceláři chtěl celou situaci smáznout jedním, později dvěma sty tisíci korun. To bylo pochopitelně zcela nepřijatelné a tak jsme podali ještě v roce 2003 žalobu, která zněla (při striktním započítání všech prodlení u všech závad) na více než 17 mil. korun. Integra nám následně nabídla mimosoudní vyrovnání ve výši 1 a později 2 milionů korun. Tyto návrhy byly ze strany města taktéž odmítnuty a naopak zastupitelstvo města schválilo pro mimosoudní vyrovnání částku 5 milionů korun. Tento náš návrh naopak odmítla protistrana.

Po řadě soudních stání a vyjádření expertů rozhodl Okresní soud v Liberci dne 10. 6. 2009 takto: Integra je povinna městu Chrastava zaplatit smluvní pokutu 7.280.046 Kč.+ náhradu nákladů řízení ve výši 924.852 Kč, to znamená ve výsledku více než 8 milionů korun. Toto rozhodnutí je ovšem nepravomocné, neboť se společnost Integra vzápětí odvolala (žádá, aby neplatila nic) a poté se odvolalo i město (žádáme, aby byla částka vyšší). A odvolací soud od té doby……nic, nic, nic….nic se neděje.

V Chrastavě dne 4. 6. 2010 Ing. Michael Canov, starosta