KOVÁK – kdo za jeho situaci může?

 

„Tak ti zavřeli hotel, kámo“, tímto způsobem si předávali informace o zavření ubytovny Kovák v Chrastavě pracovníci v jedné liberecké firmě při předávání směny. Cigánský mladík patrně dojíždí do zaměstnání ze směru od Hrádku nad Nisou nebo pochází přímo z Chrastavy. Evidentně ale nevěděl, o čem je řeč. Žije si svůj život.

Ubytovnu pro sociálně slabé obyvatelstvo Chrastavy Kovák údajně zavřela hygiena z důvodu dlouhodobého znečišťování říčky Jeřice a nepříznivých hygienických podmínek. O Kováku se popsalo mnoho papíru, prodiskutovalo mnoho času, na údajnou pomoc jejím obyvatelům prostřednictvím NNO padly a padají milionové dotace z nejrůznějších zdrojů. Každopádně objekt nelze přehlédnout, pakliže jste se rozhodli město Chrastavu navštívit, sjíždíte-li ze směru od Liberce do Chrastavy nebo jedete k výjezdu směrem na Hrádek nad Nisou. Nezaměstnanost, chudoba, kriminalita, nespokojenost místních obyvatel zde stojí denně proti sobě. Kdo za tento stav může? Je to jen důsledek nezaměstnanosti, nízké úrovně vzdělání, chudoby, absence etiky, výchovy? Na nápravu těchto stavů ale stát a EU vyčleňuje řadu let finanční částky pohybující se ve vysokých řádech. Prostřednictvím hodnocení a vyjádření „odborných„ pracovníků je pak přiděluje do potřebných oblastí. Liberecký kraj v Radě vlády pro záležitosti romské komunity střídavě zastupují Anna Cínová, Miroslav Kotlár a Jozef Holek. Agentura pro začleňování romských obyvatel, která zde měla vzniknout na popud Džamily Stehlíkové, v Libereckém kraji nebyla prý potřebná!! A tak v Libereckém kraji vládne nad řešením romské otázky KÚLK v čele s JUDr. Ludmilou Šlechtovou, vedoucí odboru sociálních věcí a krajským koordinátorem Ing. Jozefem Holkem. Oni mají moc hodnotit stav situací, vyjadřovat se k podporám organizací, které budou pro Romy v LK působit. A tak tu máme Liberecké romské sdružení a Člověka v tísni, jiné romské organizace šanci existovat nemají. Řadu let obě organizace obrací milionové částky na terénní sociální práce, pomáhají stále dokola s vyřizováním dokladů, v kolonkách podpořených osob vykazují poskytnutou pomoc tisícům občanů, nesmyslná to čísla. Jací lidé mohou ale vykonávat terénní práce? Často cigáni s pěti třídami základní školy. Na střední sociální škole JUDr. Emila Ščuky si ale mohli udělat maturitu, podotýkám , že i ti, kteří absolvovali zvláštní školy. Jakou pomoc lze očekávat, jaké zkušenosti? Výsměch všem slušným lidem, Čechům i "cigánům".

Nedávno proběhla v Liberci již II. Mezinárodní konference, kterou pořádalo Liberecké romské sdružení. Prezentovali se mudrci z nejrůznějších oborů, koutů republiky a zahraničí, slovo měl i krajský koordinátor Ing. Jozef Holek, popili kávu, napapali se. Kolik asi stálo toto zbytečné tlachání? Občanům Libereckého kraje nic opět nepřinese, potřebným "cigánům" už vůbec nic, jen odbor sociálních věcí a národnostních menšin KÚLK a podpořené organizace posílily svoji důležitost a potřásly si ruce, jak se jim na chudobě dobře profituje, jak se průběžně zbavují konkurence a vytváří chaos, jak se jim dobře žije díky tomu, že se málokdo v této problematice dokáže orientovat.

PhDr. Mgr. Dušan Kotlár

Vyjádření starosty města