Elektrárna Turów

Preambule: Považuji osobně existenci povrchových hnědouhelných dolů za tragédii. Na rozdíl od dolů hlubinných černouhelných devastují krajinu šíleným a neuvěřitelným způsobem. Týká se to jak nešťastných oblastí v Severních Čechách (a jsem zásadně proti porušení těžebních limitů a likvidaci dalších vesnic), tak v Horní Lužici (povrchový důl v Turówě, tzn. na území do roku 1945 německém od roku 1945 polském, založili již Němci v roce 1904). Níže uvedený článek však bere existenci povrchového dolu v Turówě jako fakt, na jehož existenci nic nezmění jakýkoli názor české strany ba dokonce ani existence či neexistence na něj navazující elektrárny. Důl má být funkční do roku 2045.

Jen kousek od našich hranic (z Vítkova coby kamenem dohodil) stojí hnědouhelná elektrárna Turów. Spolu s dalšími, dnes již nefungujícími elektrárnami, působícími jen o několik kilometrů dále (ale již na území Německa) měla v minulosti lví podíl i na někdejší devastaci Jizerských hor.

V posledním období se objevily zvěsti o přestavbě elektrárny, které by měly přinést zhoršení podmínek obcí na české straně (viz např. zde). Sám jsem se zúčastnil jednání starostů (za účasti předsedy Senátu) na toto téma ve Frýdlantě.

Z důvodu chybějících informací dojednal hrádecký kolega Martin Půta exkurzi přímo na místě, které se zúčastnili nejen starostové, ale i pracovníci krajských a ústředních orgánů životního prostředí a též česká i polská a německá média.

Při jednání a diskuzi následujících po přednášce přiznali pracovníci elektrárny, že elektrárna (fungující od roku 1962) byla na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let osmdesátým největším znečišťovatelem na světě. Ale současně také pracovníci elektrárny předložili tzv. tvrdá data. Emise od výše uvedeného období zásluhou řady opatření jen klesaly. Jen od roku 1994 klesla emise oxidu siřičitého na cca procento původní hodnoty, prudké snížení zaznamenaly také emise tzv. noxů (oxidy dusíku značené souhrnně NOx, zahrnují oxid dusnatý, oxid dusičitý a dimér oxidu dusičitého) a prachu. Dnes patří dle jejich vyjádření k nejmoderněji vybaveným hnědouhelným elektrárnám. Připravované odstavení několika bloků (osmého, devátého a desátého) a jejich nahrazení novým jedenáctým blokem by mělo emise dále snížit (mimo jiné i proto, že zvýšená účinnost povede k nižší spotřebě uhlí). Dle vyjádření pracovníků elektrárny se nezakládá na pravdě ani informace o novém ohrožení spodních vod.

Samozřejmě, výše popisované bylo prezentováno na P.R. akci a účastníci neměli možnost na místě kontroly přednesených dat. Nicméně, jak výše uvedeno, exkurze se zúčastnili i zástupci českých orgánů životního prostředí. Je na nich, aby provedli důkladnou kontrolu všech dat a informací (a to nejen z elektrárny, ale i – a možná především – ze samotného hnědouhelného dolu). Především pak záležitostí souvisejících se spodními vodami. Na můj dotaz – zda je elektrárna povinna předložit veškeré údaje i české straně – odpověděl pan ředitel, že ano a že tak musí učinit ještě v letošním roce.

V Chrastavě dne 10. 3. 2010 Ing. Michael Canov starosta

 

Média: Ekolist (9. 3. 2010) Polská elektrárna Turów slibuje českým starostům čistší vzduch

Finanční noviny (9. 3. 2010): Polská elektrárna Turów slibuje českým starostům čistší vzduch

Liberecký deník (9. 3. 2010): Elektrárna skončí. Za 35 roků

Televize RTM (16. 3. 2010): Návštěva starostů v elektrárně

Fotogalerie