Zastupitelé města v partnerském městě Lwówek Śląski

Zastupitelé města v partnerském městě Lwówek Śląski Mgr. Oldřich Němec jako kočí slepého zpřežení

Zastupitelé města Chrastava Miloslava Šírová, Jitka Ramírezová, Petra Némethová, Pavel Štekl, Pavel Pěch, Oldřich Němec, František Bouda, Jiří Mlynář, Josef Zoul, Miloslav Pilař a Michael Canov, tajemník úřadu Miroslav Chvála a velitel hasičů Miroslav Pivoňka přijali pozvání našeho partnerského města Lwówek Śląski a zúčastnili se ve Lwówku setkání se svými kolegy zastupiteli ve dnech 5. a 6. září 2009. Setkání se dále zúčastnilo vedení dalšího partnerského města našich polských přátel francouzského Noidans Les Vesoul.

Jádrem společného setkání byla sobotní několikahodinová pracovní konference zastupitelů. Zde byla velmi podrobně nejen představena naše obě města s důrazem na historii včetně společných historických analogií, ale byly vzájemně porovnány i poměrně velmi odlišné způsoby volby zástupců města. Pro zajímavost hlavní rozdíly: v Polsku je přímá volba starosty (ten není členem zastupitelstva), starosta si může jmenovat zcela libovolně svého místostarostu (není členem zastupitelstva) nebo mít místostarostu vůbec nemusí. Zastupitelstvo si volí ze svých řad svého předsedu a místopředsedu. V Polsku existuje pouze zastupitelstvo, nikoli rada, tu v Polsku vůbec nemají (za to, aby bylo pro Čecha zmatení pojmů dokonalé, polsky se řekne zastupitelstvo rada). Setkání se svými polskými a francouzskými kolegy zastupiteli mělo své repete ještě při sobotním večeru na tamní škole (polský název gimnazjum, představuje 7. až 9. ročník naší ZŠ, české gymnázium se polsky řekne liceum) a v nedělním utkání družstev zastupitelů, kdy v rámci dožínek za obrovského zájmu bavících se diváků soutěžila v šesti zábavních disciplínách naše reprezentace ve složení Miloslava Šírová, Jitka Ramírezová, Oldřich Němec, Pavel Štekl a František Bouda (bohužel jedna disciplína musela být zrušena, neboť jsem jako člen poroty, kterým jsem byl spolu se svým polským a francouzským kolegou, omylem snědl soutěžní rekvizitu, obrovský zákusek).

Nebyli jsme ovšem ve Lwówku Śląskim sami. V sobotu čest Chrastavy srdnatě hájila stará garda fotbalistů a my, zastupitelé, jsme měli možnost naše chlapce alespoň povzbudit. A nutno dodat, že chlapci bojovali jako o život a vzhledem k jejich věku (např. Honza Herr má již 6 křížků), nezbývá než smeknout. V neděli pak na dožínkách vystoupila opravdu skvělá cimbálová skupina Dušana Kotlára, která uchvátila tamní publikum, které našim virtuózům odpustilo i to, že na výzvu, aby zahráli něco polského, spustili Kaťušu.

Dalšími součástmi programu byla sobotní účast na soutěži hasičů a nedělní prohlídka tamní radnice, kde mě osobně zcela uchvátila výstava přenádherných krystalů.

Za rok v září 2010 přivítáme naše polské kolegy zastupitele v Chrastavě. A nutno říci, že nás čeká těžký úkol, neboť letošní laťka byla nasazena našimi polskými přáteli opravdu vysoko.

V Chrastavě dne 15. 9. 2009 Ing. Michael Canov, starosta

Fotogalerie od tajemníka MěÚ Chrastava Ing. Miroslava Chvály

Fotogalerie od místostarosty města Chrastava Miloslava Pilaře

Fotogalerie od člena ZM Chrastava Františka Boudy 

 

Spartak Chrastava - garda

V sobotu 5. září 2009 se v polském městě Lwówek Śląski konal fotbalový turnaj st. gard (stáří hráčů 35 let a víc). Zúčastnila se 3 družstva. Hrálo se 2 x 30 minut.

V prvním zápase jsme hráli s mužstvem Gryfów Śląski. Začátek zápasu nám nevyšel. Doplatili jsme na únavu z cestování a nesehranosti. První gól jsme dostali hned z první střely na naší branku (náš gólman stál v bráně poprvé po 3 letech). Postupem času jsme se zlepšili a hru vyrovnali, ale bohužel jsme gólově nezakončili žádnou ze svých šancí. Nakonec jsme prohráli 3:1. Jediný gól jsme dali z penalty (Chyba Zd.).

Po 20 minutách pauzy jsme ihned nastoupili k druhému zápasu s domácím mužstvem Lwówek Śląski. Tento zápas byl z naší strany už velice kvalitní, dobře jsme kombinovali a stříleli i góly. Takže jsme nakonec vyhráli 3:0. Na gólech se podíleli Černý 2x, Alin lx. Přihrávky Kneys M., Černý, Doležal Jiří.

V závěrečném zápase hrála mezi sebou mužstva Lwówek Śląski a Gryfów Śląski s výsledkem 1:1, takže jsme skončili na 2. místě.

1 Gryfów Śląski 4:2 - 4b

2. Spartak Chrastava 4:3 -3b

3. Lwówek Śląski 1:4 - 1b

Nejlepším hráčem byl vyhlášen náš Milan Kneys.

Turnaje se zúčastnili:

Vodička Zd., Tluka M., Doležal Jaroslav, Kneys Radek, Pokorný J., Doležal Jiří, Žemlička K., Kneys Milan, Chyba Zd., Černý J., Studený J., Kosina J., Alin Voicu, Martinů T., Hejlek K., Herr J., Jahelka M., Kosař J., Král J.

Na naše zápasy nás přišli povzbudit (a byli slyšet) zastupitelé našeho města v čele se starostou Ing. Michaelem Canovem. Mezi zápasy za námi přišli i na hrací plochu. Za což jim DĚKUJEME.

Turnaj se konal v rámci oslav dvou partnerských měst Lwówek Śląski a Chrastavy.

Po turnaji se naše mužstvo prošlo po pěkném starobylém městě Lwówek Śląski. Prohlídli jsme si jejich památky.

Bylo to velice zdařilé sobotní odpoledne!

Autoři textu: hráči TJ Spartak Chrastava

Fotogalerie od členů TJ Spartak Chrastava