Koncert pro violy a klavír

28. dubna 2009 v obřadní síni města Chrastavy

Stává se již pomalu tradicí, že vždy na jaře k nám do Chrastavy zavítají umělci až z dalekého Japonska. Letos tomu bylo již po čtvrté.

Mladí muzikanti – klavíristka Mari Omichi a violista MgA. David Šlechta s sebou tentokrát přivezli posilu – violistu Doc. Ladislava Kyseláka.

Společně přednesli skladby od G. F. Händela, W. A. Mozarta, G. Fauré, T. Tanaky, G. Gerschwina a B. Bartóka a jako vždy to byl pro posluchače skvělý zážitek. Jak se v Čechách říká: „kdo umí, ten umí!!!“

Mari Omichi (narozena r. 1976 v Kobe, Japonsko)

Vystudovala univerzitu Toho Gakuen v Tokiu, která patří mezi nejlepší v Japonsku, v oboru hra na klavír. V postgraduálním studiu pokračovala na Toho Gakuen orchestra academy v Toyamě, kde se též specializovala na komorní hudbu. V roce 2001 absolvovala recitálem z děl F. Chopina, F. Lizsta a R. Schumanna.

V letech 2001 – 2003 studovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně v klavírní třídě doc. J. Skovajsy, kde též provedla několik sólo recitálů.

V roce 2002 obsadila 1. místo na mezinárodní soutěži v Osace v kategorii klavír sólo.

Mimo jiné se zúčastnila mistrovských kurzů ve francouzském Courchevelu a na Julliard School v New Yorku.

Nyní se věnuje koncertní a pedagogické činnosti.

MgA. David Šlechta (narozen r. 1978 Frýdlant v Čechách)

V roce 1998 absolvoval konzervatoř v Teplicích s houslovým koncertem D dur L. van Beethovena za doprovodu Severočeské filharmonie. Též byl 2 roky jejím členem.

Po té byl přijat na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, kde studoval ve violové třídě doc. Ladislava Kyseláka. Během studií se zúčastnil dvou tříměsíčních pobytů na univerzitě Toho Gakuen v japonské Toyamě, kde se věnoval komorní a orchestrální hře.

V roce 2003 zakončil svá studia na JAMU červeným diplomem a provedením recitálu z děl R. Schumanna, B. Martinů a B. Bartóka.

V koncertní sezóně 2003 – 2004 působil ve Värmlandsoperan ve švédském Karlstadu.

Od září 2004 je členem orchestru The Osaka Symphoniker. V Japonsku se též věnuje sólové a komorní hře.

Doc. Ladislav Kyselák

Narodil se v Barně a na brněnské konzervatoři studoval nejprve hru na housle a po dvou letech přestoupil do violové třídy prof. Aloise Moráně. Po ukončení studií v roce 1976 se stal posluchačem Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Josefa Koďouska. Tato studia ukončil a završil violovým recitálem ve Dvořákově síni Domu umělců.

Z mnoha soutěží, kterých se Ladislav Kyselák zúčastnil, jmenujeme alespoň některé: čestné uznání z roku 1975 v interpretační soutěži Ministerstva kultury ČSR, v roce 1979 vítězství s titulem laureáta v téže soutěži, z ostrova Man ve Velké Británii si přivezl čestné uznání (1980) a z Portsmouthu titul laureáta (1985).

Pravidelně nahrává pro Český rozhlas, známý je i z pořadů televize. Uskutečnil řadu nahrávek pro česká i zahraniční hudební vydavatelství.

Koncertoval v mnoha zemích Evropy, v USA a Japonsku.

Ladislav Kyselák působil 4 roky jako pedagog na konzervatoři v Pardubicích, v letech 1986-1989 zastával místo prvního sólisty ve Slovenské filharmonii v Bratislavě. V polovině roku 1989 se stává členem proslulého Janáčkova kvarteta a zároveň vyučuje na JAMU v Brně, kde působí jako docent hry na violu.

ZitaVáclavíková

Videoklip

Fotogalerie