Připravenost města Chrastavy na bleskové povodně 

Měú Chrastava obdržel následující dotaz:  

„…chtěl jsem se zeptat, zda je Chrastava v současné době připravena čelit případné povodňové vlně, vzniklé v důsledku přívalových deštů? Rychlost a nepředvídatelnost takovýchto jevů určitě staví i Chrastavu před otázku, jsme připraveni na náhlý příval vody? A nezajímá to určitě jen mne, Chrastaváka v Praze, ale zcela jistě i občany Chrastavy, kteří by měli být informováni článkem na webu jak se připravit, eventuálně zachovat při případné hrozbě.“  

Město Chrastava je na povodňové stavy připraveno standardním způsobem, tzn. tak jak určují příslušná zákonná ustanovení, zejména zákona o vodách,.
20.11.2008 rada města schválila aktualizovaný povodňový plán města, který byl následně schválen nadřízeným povodňovým orgánem (Magistrátem města Liberec)

Jde o souhrn dokumentů, které obsahují údaje o způsobu zajištění včasných a spolehlivých informací o vývoji povodně, možnosti ovlivnění odtokového režimu, organizaci a přípravě zabezpečovacích prací; dále obsahuje způsob zajištění včasné aktivizace povodňových orgánů, zabezpečení hlásné a hlídkové služby a ochrany objektů, přípravy a organizace záchranných prací a zajištění povodní narušených základních funkcí v objektech a v území a stanovené směrodatné limity stupňů povodňové aktivity.

Je nepříliš optimistickou pravdou, kterou v příslušné kapitole uvádí i platný povodňový plán, že letní povodně způsobené krátkodobými srážkami velké intenzity (i přes 100 mm za několik málo hodin) zasahující poměrně malá území se mohou vyskytovat kdekoliv na malých tocích a nelze se proti nim prakticky bránit z důvodu extrémně rychlého průběhu povodně. Stejně problematické jsou z hlediska předvídatelnosti času a místa, kde k nim může dojít.

Na druhou stranu je nutno uvést, že předpovědní povodňová služba (tuto službu zabezpečuje Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se správcem povodí) informuje povodňové orgány o možnosti vzniku přirozené povodně a o dalším nebezpečném vývoji, o hydrometeorologických prvcích charakterizujících vznik a vývoj povodně, zejména o srážkách, vodních stavech a průtocích ve vybraných profilech trvale a zasílá výstražné informace, když je přesvědčena, že nebezpečí povodňových a jiných živelných nepříznivých stavů je reálné.
Vedle této linie hlásné povodňové služby vývoj meteorologických charakteristik sledují na družicových snímcích na internetu i členové povodňové komise města a v případě, že se podle vývoje meteorologické situace pravděpodobnost letní povodně zvyšuje, aktivizují hlídkovou službu, zajišťovanou městskou policí.  

A jak se připravit, eventuálně zachovat při případné hrozbě ?

V místech přirozeného odtoku srážkových vod, tedy na pozemcích při tocích a v přirozených terénních depresích by neměly být skladovány ani ponechány žádné předměty a materiály (dřevo, zahradní nábytek, drobné stroje, králíkárny apod.), které voda může odnést. Hrozba spočívá především v tom, že případná bouřka s přívalovým deštěm se odehrává nad plochami polí a lesů skloněnými k obci.

V případě že kdokoliv zpozoruje jevy, které by mohly naznačovat, že může nastat blesková povodeň, měl by své zjištění oznámit na některé z následujících telefonních čísel: 

602 878 931 – 1. místopředseda povodňové komise

603 347 676  - Městská policie Chrastava

721 583 374 – člen povodňové komise

774 312 805 – 2. místopředseda povodňové komise

(Kterýkoliv z těchto členů povodňovou komisi zaktivizuje a neprodleně bude zahájeno organizování hlásné služby, záchranných a zabezpečovacích prací.)
Dále podle svých možností je vhodné upozornit na nebezpečí majitele nemovitostí ležících níže po toku a v údolních polohách.
Vypnout hlavní uzávěry vody případně plynu, případně hlavní jistič el. energie.
Vzít si nezbytné věci (pravidelně užívané léky, doklady, hotovost apod.) a urychleně se odebrat se svými spolubydlícími na terénně vyvýšené místo.
Obyvatelé bydlící v potenciálně zaplavovaných oblastech by měli do vyšších poloh vypustit domácí zvířectvo.

Ing. Miroslav Chvála, tajemník MěÚ