Městské infocentrum v Chrastavě

Po tzv. sametové revoluci došlo v celé České republice k mnoha opatřením, směřujícím ke zvýšení cestovního ruchu. K lepšímu využití volného času občanů (i zahraničních návštěvníků) bezesporu patří návštěva historických objektů, kulturních památek a podpora sportovních aktivit.

Síť tzv. turistických informačních středisek neboli infocenter se budovala na začátku 90. let 20.století nejprve ve větších městech, a to především v hojně navštěvovaných a turisticky atraktivních oblastech, např. v Praze, v krajských městech, v Českém ráji, v lázeňských centrech, v horských střediscích atd. Postupně se tato síť rozšiřovala.

V Chrastavě bylo městské infocentrum založeno v r. 1996, a to v prostorách městského muzea. V přední části budovy, kde dnes infocentrum sídlí, byla v té době kancelář Agrobanky. Do infocentra i do muzea se mohlo vcházet pouze zadním vchodem z Liberecké ulice.

Vedoucím městského infocentra byl ustanoven PhDr. František Vydra.

V roce 2008 nastoupila jako referent infocentra slečna Magdaléna Záhorová. Po třech měsících na toto místo nastoupila paní Jitka Marxová.

Počátky činnosti infocentra byly velmi skromné. K dispozici byl plán města, několik málo druhů pohlednic a ochota pomoci těm, kteří infocentrum navštívili. Byli mezi nimi také cizinci – především v době letní dovolené – takže jedním z kvalifikačních předpokladů byla částečná znalost cizích jazyků, především němčiny a angličtiny. Docházelo k přátelské výměně zkušeností, zástupci infocenter z celého kraje se několikrát do roka scházeli na poradách a instruktážích v Liberci.

O rok později, v průběhu roku 1997, bylo infocentrum vybaveno z prostředků mezinárodního fondu PHARE kancelářskou technikou: elektrickým psacím strojem, počítačem a kopírkou. Okresní odbor cestovního ruchu vydával postupně turistické mapy, např. Hrádecko-Chrastavsko (1:25000), Jizerské hory, Lužické hory, Ještědský hřeben, brožury s turistickým obsahem, např. Hrádecko-Chrastavsko ve dvou jazykových mutacích a další pomůcky. Přicházely nabídky nových druhů pohlednic, odznaků a suvenýrů.

Množství propagačních tiskovin (prospekty, kalendáře atd.) postupně rostlo a nabídka pro tuzemské i zahraniční návštěvníky se zvětšovala.

Ze zahraničních turistů bylo nejvíce Němců, postupně roste počet návštěvníků z Polska, poměrně dost je holandských turistů. V menším množství byli v našem infocentru Francouzi, Italové, Španělé, byli zde i Norové, rovněž několik turistů ze zemí bývalého SSSR.

Rozšiřuje se i škála poskytovaných služeb veřejnosti. V infocentru je k dispozici kopírka, kde si mohou zájemci dát okopírovat či namnožit doklady či jiné listiny, přes počítač je možno objednat si vstupenky do libereckých divadel a na jiné kulturní akce.

Každým rokem máme k dispozici vlakové a autobusové jízdní řády, pro zájemce připravujeme stručný výtah nejpotřebnějších spojů.

V infocentru je zřízeno také prodejní místo pro „Chrastavské listy“. Chrastavské infocentrum má během roku – s výjimkou Štědrého dne a Nového roku – zajištěný celoroční provoz, tedy i každou sobotu a neděli, což nemají infocentra v Liberci a v mnoha dalších velkých městech.

V letní sezóně – červen až září – se počet klientů v našem infocentru pohybuje mezi 1200 až 1500 osob.

Mnoha návštěvníkům jsme pomohli obstarat v Chrastavě nebo nejbližším okolí ubytování (soukromí ubytovatelé v Chrastavě, penziony v Kryštofově Údolí, ubytovací komplex na Kristýně v Hrádku nad Nisou).

Velkou pomocí pro návštěvníky (i celé rodiny v době dovolených) jsou námi doporučené tipy na výlety do okolí – Liberec, Frýdlant, Lemberk, Podještědí, Žitava.