Výlet do Harrachova

V měsíci březnu se konala v městské galerii výstava výrobků harrachovské sklárny NOVOSAD & SYN. A v sobotu 18. dubna  2009 Společenský klub uspořádal zájezd do Harrachova.

Nejprve jsme navštívili muzeum skla a lyžování a v 10:00 hodin jsme měli zajištěnou exkurzi do sklárny. Prohlídka byla velmi zajímavá se zasvěceným výkladem paní průvodkyně. Dozvěděli jsme, že sklárna byla založena roku 1712 na jilemnickém panství hrabat Harrachů a je nejstarší soukromou sklárnou v Čechách. Sortiment výroby tvoří luxusní nápojové sklo, užitkové sklo a křišťálové lustry.

Zachoval se zde tradiční způsob výroby a při prohlídce jsme shlédli kompletní postup zpracování skla ručními technologiemi. Součástí exkurze je i historická brusírna skla z roku 1895 poháněná původní vodní turbínou. Mnozí z nás využili možnosti nakoupit si sklo v místní prodejně přímo v areálu sklárny.

Minipivovar s restaurací byl postaven v roce 2002. Z restaurace, kam jsme zašli na oběd a na ochutnávku piva, je možné sledovat výrobu skla a před zraky hostů se zde vaří kvasnicové pivo. K jeho výrobě se používají tradiční přírodní suroviny, především slad a chmel. Mimořádně příznivého a zdraví blahodárného účinku je dosaženo i díky použití vlastní vody z více než 100 let staré horské studny. Toho je využito při lázeňské terapii s přísadou 5 litrů světlého a 5 litrů tmavého nefiltrovaného piva a drceného chmele v pivních lázních.

Výlet se nám vydařil, Harrachov jsme opouštěli spokojeni a každý, kdo s námi nejel, může jen litovat.

Jitka Marxová - Infocentrum

:: Videoklip