ZŠ a MŠ Mníšek natočila dokument o Rudolfu Fuksovi

 ZŠ a MŠ Mníšek natočila dokument o Rudolfu Fuksovi

Žáci základní a mateřské školy v Mníšku natočili dokument o Rudolfu Fuksovi (občan Chrastavy, popraven v roce 1952). Nutno ocenit velmi kvalitní filmařskou práci mníšeckých dětí. Dokument v současnosti soutěží v celorepublikové soutěži základních škol a gymnázií v soutěži „bojovníci proti totalitě očima dětí“ a je on-line ke shlédnutí na http://www.bojovniciprotitotalite.cz/videa2/detail/91/, kde pro něj lze i hlasovat.

Dovolil jsem si autory dokumentu o někdejšímu občanovi Chrastavy (spolu s panem starostou Mníšku, vedením mníšecké školy a příbuzným ústřední postavy dokumentu) pozvat na chrastavskou radnici, kde jim chci osobně vyslovit uznání za odvedenou práci. Přijetí na radnici je datováno na středu 17.června 2009 od 15:00 hodin.

V Chrastavě dne 12. 5. 2009 Ing. Michael Canov, starosta

  :: Přijetí u starosty města
  :: Fotogalerie 
  :: Jednání zastupitelstva

 

Tisková zpráva
Žáci ZŠ a MŠ Mníšek získali ocenění
 

Žáci 9. třídy ZŠ a MŠ Mníšek získali ve  čtvrtek ocenění  za videodokument  s názvem „Po stopách Rudolfa Fuksy“, který vytvořili v rámci projektu „Bojovníci proti totalitě pohledem dětí“. Dokument získal v konkurenci 30 škol 3. místo od odborné poroty a zvítězil v internetové, tedy divácké soutěži.
Ocenění bylo předáno v areálu památníku Vojna u Příbrami, kam se sjeli žáci zúčastněných škol z celé republiky.
Dokument pojednává o někdejšímu chrastavském občanu a účastníkovi třetího odboje panu Rudolfu Fuksovi, popravenému ve svých 21 letech dne 9. 8. 1952 v Praze na Pankráci komunistickým režimem. Byl jednou z mnoha obětí nechvalně proslulých politických procesů 50. let 20. století.  Jeho prasynovec, Jindřich Šnýdl, projevil iniciativu zřídit Rudolfu Fuksovi v Chrastavě pamětní desku.
Zastupitelstvo města Chrastavy tento záměr v loňském roce dvakrát většinově neschválilo. Pamětní deska tak byla odhalena na základě finančních prostředků získaných z veřejné sbírky.
Žáci sami projevili zájem natočit dokument právě o tomto člověku.
 Díky svědectví Fuksova prasynovce Jindřicha Šnýdla vznikl v průběhu tří měsíců krátký dokumentární film mapující základní etapy a zlomy Fuksova krátkého, předčasně ukončeného života.
Žáci podle jeho vyprávění dotáčeli scény např. na mníšeckém nádraží, v přilehlých lesích apod. Dokument je možné zhlédnout na www.bojovniciprotitotalite.cz

Mgr. Věra Rosenbergováředitelka školy
       

 


 :: Zastupitelstvo definitivně neschválilo pamětní desku Rudolfu Fuksovi
 :: Liberecký deník