Poděkování za dlouholetou skvělou péči o městské lesy panu Josefu Francovi

Na konci letošního roku končí dlouholetá obětavá lesnická služba pana Josefa France.15 let velmi kvalifikovaně pečoval o cca 250 ha obecních lesů města Chrastavy.

Pan Josef Franc se narodil 20. 7. 1933 v Roubousech u Jičína. Lesnické vzdělání získal na vyšší lesnické technické škole v Trutnově. Po absolvování základní vojenské služby zahájil svou lesnickou kariéru v libereckém kraji u státních lesů. Nejprve nastoupil jako technik polesí Machnín na Lesním závodě Ještěd. Od roku 1958 až do odchodu do důchodu v r. 1994 pečoval o část státních lesů z pozice vedoucího polesí Machnín. Je především jeho zásluha, že většina ještědského hřebene a Kryštofovy hřbety jsou pokryty hlubokými, relativně zdravými lesy. Lesnicky nejsložitější období nastalo po teplotním zlomu ze Silvestra na Nový rok 1. 1. 1979, kdy byla většina lesních porostů od nadmořské výšky 600 m n.m. zásadně oslabena. Toto datum lze počítat za počátek nástupu imisní a následné kůrovcové kalamity, kterým v sousedních Jizerských horách padlo za oběť přes 10.000,- ha porostů. Přesně si vybavuji léto roku 1979, kdy jsem jako student lesnické fakulty byl na polesí Machnín na praxi a s panem polesným Francem jsme prohlíželi zdevastované porosty kolem Výpřeže na Ještědu. Pamatuji si na to dilema lesníka, zda porosty, kterým tehdejší odborná veřejnost nedávala naději na přežití, celoplošně odtěžit nebo věřit v sílu přírody, že po teplotním šoku porosty zregenerují. V panu Francovi zvítězil duch pečlivého odpovědného pěstitele a vychovavatele lesa a nemýlil se. Mnoho porostů, tehdy prakticky odepsaných, poskytuje všem návštěvníkům svou klidnou a majestátnou náruč až do dnešních dnů.

Pro lesy, které byly po r. 1989 městu Chrastava vráceny bylo požehnáním, že o ně od r. 1994 až do letošního roku pečoval pan Franc. Jemné, převážně podrostní obnovní postupy, pečlivá výchova mladých lesních porostů a důsledná ochrana lesa proti biotickým i abiotickým škůdcům jsou základem toho, že lesní majetek města je ve velmi dobrém biologickém, ekologickém i ekonomickém stavu. Z čistě ekonomického hlediska zde musí být uvedeno, že hospodaření v lesích si za těch 15 let nevyžádalo žádné dodatečné finanční zdroje z městského rozpočtu, ba naopak výnosy z lesního hospodaření pomáhaly příjmovou stránku rozpočtu posilovat. 
Významným lesnickým úspěchem, obdivovaným i na celostátní úrovni bylo mimořádně úspěšné zalesnění velkých souvislých zemědělských půd na úbočí Ovčí hory. 

Věk člověk nezastaví. Děkujeme panu Josefu Francovi za skvělou práci, kterou za 15 let pro město Chrastavu odvedl a přejeme mu do dalších let pevné zdraví a dostatek sil na to, aby se mohl věnovat svým dalším velkým láskám, které ho celý život provázely. Rodině, včelařství a myslivosti.

Ing. Miroslav Chvála, tajemník 

Videoklip