Ke změnám v představenstvu a dozorčí radě ČSAD a.s.

Ing. Michael Canov

Představenstvo ČSAD a.s. jmenovalo jako nové členy představenstva pana Ing. Jiřího Veselku MBA ředitele DPML a pana Bc. Stanislava Eichlera - hejtmana Libereckého kraje a jako člena dozorčí rady pana Ing. Petra Prokeše, ředitele firmy Korid LK s.r.o (zřízena Libereckým krajem).

V Libereckém deníku je v článku "Posty v ČSAD Liberec nejsou zadarmo" ze dne 27. 8. 2009 mj. uvedeno: „Byl jsem nominován do představenstva ČSAD za město Liberec, tudíž za akcionáře,“ prohlásil Jiří Veselka, v minulosti náměstek libereckého primátora.

Tato informace nemůže býti pravdivá. Na posledním jednání libereckého zastupitelstva ze dne 25. 6. 2009, kterému je dle §84 písm.g zákona o obcích (128/2000) takováto nominace vyhrazena, nikdo za Liberec do představenstva ČSAD a.s. nominován nebyl. Naopak, na základě důvodové zprávy, kterou připravil pan Veselka a která tvrdila, že je ČSAD a.s. pro město Liberec k ničemu, liberecké zastupitelstvo odhlasovalo prodej akcií. Navíc, jmenování stávajícího ředitele DPML a.s. pana Jiřího Veselky za člena představenstva ČSAD a.s., je dle mého právního názoru protizákonné, neboť § 196 písm. d) obchodního zákoníku (513/1991) mj. výslovně "zakazuje členům představenstva vykonávat činnost jako statutární orgán nebo člen statutárního nebo jiného orgánu jiné právnické osoby se stejným nebo s obdobným předmětem podnikání, ledaže jde o koncern."

Nový člen představenstva pan Jiří Veselka navíc ve výše zmíněném článku Libereckého deníku obvinil malé akcionáře z toho, že smetli návrh na restrukturalizaci společnosti ze stolu. Zapomněl dodat, že několik přítomných malých akcionářů přítomných na valné hromadě žádnou takovou moc mít nemohlo a že návrh smetl majoritní akcionář, neboť proti vlastnímu návrhu na restrukturalizaci hlasoval poté, co zjistil, že malí akcionáři prohlédli jeho lest a on by je musel dle zákona vyplatit.

Nejen zákon o obcích (§84, písm.g viz výše), ale i zákon o krajích (§35 písm.m, zák. č.129/2000) podmiňuje účast svých zástupců v akciové společnosti, kde vlastní akcie, nominací zastupitelstvem. Ani zákon o obcích ani zákon o krajích vůbec nepředpokládá možnost zástupců obce či kraje v akciové společnosti, kde neexistuje žádná majetková účast tj. vlastnictví akcií. Vzhledem k tomu, že zákon vůbec nepředpokládá účast zástupců kraje či obce v představenstvu, či dozorčí radě akciové společnosti, kde kraj, či obec nevlastní akcie, platí dle mého právního názoru, že noví členové představenstva a dozorčí rady Bc. Stanislav Eichler a Ing. Petr Prokeš ze zákona nezastupují Liberecký kraj a nesmí v akciové společnosti hájit jeho zájmy, ale jen a jen zájmy akcionářů.

Považuji jmenování členů představenstva a dozorčí rady z řad neakcionářů za unikum akciové společnosti a popravdě řečeno jeho smyslu vůbec nerozumím. Tedy nerozumím potud, pokud se snad nemá poté, co se obce v létě postavily na odpor proti majoritnímu akcionáři a proti záměru je vyautovat do bezvýznamnosti, o legendární plán B.

V Chrastavě dne 27. 8. 2009 Ing. Michael Canov, starosta

Média: Česká televize (5.9.2009)