Podivné praktiky ČSAD Liberec, a.s.

Ing. Michael Canov

 

Nejen na webových stránkách Chrastavy, ale i v tisku a v České televizi proběhl v měsíci červenci boj měst a obcí libereckého okresu o akcie společnosti ČSAD Liberec a. s. Pro čtenáře Chrastavských listů se pokusím o následující shrnutí.

ČSAD a. s. je akciovou společností, kde je většinovým akcionářem společnost LIAD a. s. (Ing. Wasserbauer) a menšinovými akcionáři města a obce libereckého okresu. Blokační minimum pro důležitá rozhodnutí je třetinové 33 % a pro naprosto klíčová rozhodnutí čtvrtinové 25 %.

Po vzniku ČSAD a. s. v devadesátých letech získaly obce kontrolní balík těsně nad hranicí 33 %. Pro křehkost kontrolního balíku se tehdy obce dohodly, že budou jednotné a žádná z nich nebude akcie samostatně prodávat.

Většinový akcionář však usiloval o získání majority nad ¾, tj. nad 75 %, což by mu umožnilo společnost zcela ovládnout. Proto se pokoušel pokoutně bez vědomí ostatních akcionářů odkoupit od některých obcí akcie a skutečně se mu to u několika městeček a vesnic (mj. Kryštofovo Údolí) podařilo, aniž o tom měli ostatní akcionáři tušení. Příslovečné ucho se utrhlo až po schváleném prodeji akcií zastupitelstvem Statutárního města Liberce, neboť teprve o tomto se víceméně náhodně dozvěděli ostatní akcionáři. Prodejem libereckých akcií by skutečně pokleslo vlastnictví ze strany obcí pod ¼, čímž by obce ztratily jakoukoli šanci mluvit do chodu společnosti. Naštěstí Liberec prostřednictvím svého pana primátora Ing. Jiřího Kittnera – po mediální přestřelce - zmrazil své rozhodnutí, tzn. doposud pan primátor nepodepsal již schválený prodej akcií a naopak uspořádal schůzku všech akcionářů z řad měst a obcí v rámci zachování jednoty. Výše uvedené znamená, že v tuto chvíli obce (včetně Liberce) vlastní blokační minimum čtvrtinové 25 %, nikoli však třetinové 33 %, neboť jak výše uvedeno, prodalo již několik obcí. Dle mého právního názoru se však jednalo o neplatný prodej, neboť byl učiněn v rozporu se stanovami (dle stanov musí být akcie v případě prodeje nabídnuty všem akcionářům, což se nestalo) a tuto skutečnost jsem u společnosti napadnul. Při uznání neplatnosti prodeje (jsem připraven v případě potřeby požádat o toto rozhodnutí soud) by se vlastnictví obcí dostalo zpět nad blokační minimum 33 %.

Udržení vlivu obcí u akciové společnosti ČSAD a. s. je pro města a obce klíčovou záležitostí. Bez tohoto vlivu nelze u této společnosti do budoucna zaručit nic, dokonce ani samu existenci veřejné autobusové dopravy.

V Chrastavě dne 30. 7. 2009

Ing. Michael Canov, starosta


Podivné praktiky ČSAD Liberec, a.s. ze dne 26. června 2009 

Jednání s primátorem ve věci akcií ČSAD a.s ze dne 1. 7. 2009

Vyjádření ke stanovisku majoritního akcionáře ve věci akcií ČSAD a.s. ze dne 2.7.2009

Napadení platnosti dosavadních převodů akcií ČSAD a.s. (3.7.2009) ze dne 3.7.2009

Spor o ČSAD Liberec trvá  Česká televize (30.7.2009)