Stručná bilance aktivit Společenského klubu v roce 2008

 

Akce:

V průběhu ledna a února loňského roku jsme tradičně uspořádali besedy v rámci Videoglóbusu. Společně s přednášejícími jsme procestovali Skandinávii, Kostariku, Island, Balkán i Afriku. Ve stejném období jste mohli shlédnout výstavu našeho partnerského města Lwówek Śląski a seznámit se s jeho historií a současností.

Během celého roku jsme uspořádali celkem 10 kavárniček pro naše seniory, kteří se takto scházejí „na kus řeči„ při hudebním doprovodu harmoniky a kytary.

Vzhledem k tomu, že se podařilo získat dotaci na rekonstrukci Společenského klubu v Turpišově ulici na centrum volnočasových aktivit, museli jsme se v létě loňského roku na přechodnou dobu přestěhovat do prostor bývalých jeslí a MŠ v Bezručově ulici a tím jsme, s ohledem na omezené prostory, museli některé aktivity utlumit, jako např. taneční zábavy, které jsme v loňském roce měli pouze 3, i když jsme se původně scházeli většinou koncem každého měsíce.

V dubnu loňského roku uspořádal SK koncert pro violu a klavír v provedení Mari Omichi z Japonska a Davida Šlechty.

Na 1. máje jste si mohli poslechnout koncert cimbálové kapely Dušana Kotlára a o týden později i varhanní koncert v kostele sv. Vavřince.

Pro děti pravidelně pořádáme maškarní ples, pálení čarodějnic a mikulášskou nadílku a v neposlední řadě i během celého roku jsme připravili pro naše nejmenší celkem 6 divadelních pohádek v kině.

V galerii městského muzea jste mohli shlédnout každý měsíc novou tématickou výstavu se zaměřením na různé kulturní, sportovní a umělecké oblasti. V průběhu roku 2008 bylo takových  výstav celkem 11.

V říjnu 2008 jsme uspořádali divadelní představení hry M. Horníčka „Dva muži v šachu“, které mělo velký úspěch a ve stejném období jsme tradičně vyhlašovali Osobnost města a sportovce Chrastavy za rok 2008. U příležitosti státního svátku – Den vzniku samostatného československého státu – jsme v kostele sv. Vavřince uspořádali slavností koncert.

V listopadu pak následoval příjemný „Svět operetních, muzikálových a chansonových melodií“ v provedení pražských umělců v městské obřadní síni.

Pravidelně 2 x ročně organizujeme akademie žáků našich hudebních kurzů, a to v červnu a prosinci.

V průběhu roku 2008 uspořádal SK pro naše občany i zájezdy do Divadla F. X. Šaldy v Liberci.

Ke konci listopadu 2008 došlo k slavnostnímu odhalení pomníku obětem rakousko – pruské války z roku 1866. Tento pomník stojí tam, kde byl v roce 1898 zbudován t.zn. u kostela sv. Vavřince. Obnovením památky jsme udělali další krok k respektování své vlastní historie.

 

Společenský klub – kurzy:

V roce 2008 navštěvovalo hudební kurzy 70 žáků, kteří se pod vedením našich zkušených pedagogů (Jitka Vostrá; Marie Kuchynková; František Bouda; Milena Doubravská; Ondřej Kout; Petra Machková) vzdělávají ve hře na klavír, kytaru a ve zpěvu.

Dále jsou to pohybové kurzy – zdravotní cvičení (Stanislava Hanková); orientální tanec (Mária Koblasová); jóga (Gisela Hekelová).

Na základě smlouvy s Městem Chrastava zde působí ZUŠ Liberec – výtvarný obor (Ivana Vykypělová).

Neopominuli jsme ani výuku jazyků – takže zde vznikl kurz německého jazyka (Kateřina Rožcová) a anglického jazyka (Jitka Ramírezová), který byl bohužel přerušen, ale v tomto roce od září bude opět otevřen s novým lektorem.

Velice úspěšně se rozběhl šachový kroužek (Jaroslav Nosek).

Vzhledem k tomu, že budova v Turpišově ulici je v rekonstrukci a jsme provizorně přestěhováni do vilky v Bezručově ulici, kam se nám, jednoduše řečeno, víc aktivit nevejde – musíme s dalším rozšiřováním volnočasových aktivit pro děti i dospělé počkat až se vrátíme zpět.

Nezapomeňte na přihlášky do kurzů pro školní rok 2009/2010 – obdržíte je PO – PÁ v budově Společenského klubu buď v kanceláři vedení Společenského klubu, nebo ve stejné budově přímo u lektorů; v Infocentru a na www.chrastava.cz v kultuře.

 

Společenský klub - Knihovna:

Rok 2008 v Městské knihovně.

V roce 2008 začínala knihovna se stavem knihovního fondu v počtu 23052 svazků, v průběhu roku bylo odepsáno celkem 43 svazků z důvodů opotřebení nebo zastarání. Nových knih bylo nakoupeno celkem 664 kusů v celkové hodnotě 83.969,- Kč. Tato částka je včetně ceny za časopisy, kterých knihovna nakupuje celkem 31.

Čtenářů bylo registrováno celkem 430, z toho 111 čtenářů do 15 let.

V tomto roce navštívilo knihovnu celkem 5127 čtenářů a výpůjček celkem bylo 27.799, z toho dospělým čtenářům 23.404 a dětem 4.395.

V rámci mimoknihovní výpůjční služby bylo zasláno 48 požadavků, většinou Krajské vědecké knihovně v Liberci a 47 bylo vyřízeno kladně.

Internet, který je pro registrované čtenáře v knihovně zdarma, v loňském roce využilo celkem 380 čtenářů.

Naší součástí je i knihovna ve Vítkově (Alena Kondrušová), kterou můžete navštívit každé úterý od 15:30 – 17:30 a můžete si vybrat z 3158 svazků knih pro děti i dospělé. Rovněž je je zde k dispozici zdarma internet pro veřejnost.

V květnu se uskutečnila beseda s mladým spisovatelem Alexandrem Stainforthem, dále knihovnu v rámci exkurzí navštívilo 151 dětí z MŠ a ZŠ.

Dobrou knihu nic nenahradí a proto jsme rozšířili výpůjční hodiny:

PO: 9:00 – 14:00

ÚT: 9:00 – 12:00 13:00-18:00

ST: 9:00 – 14:00

ČT: 9:00 – 12:00 13:00 – 18:00

 

Společenský klub-Infocentrum:

Nabízí 45 druhů pohlednic a v loňském roce se jich prodalo 1.160 kusů. K pohledům lze zakoupit i poštovní známky, těch se prodalo 124 ks. Turistické, cyklistické a lyžařské mapy jsou k dispozici v osmadvaceti druzích a prodalo se jich 114 ks. Zájem je i o turistické dřevěné známky, těch máme čtyři druhy a sběratelé jich nakoupili 402 ks.V nabídce infocentra najdete i osm druhů knih o Chrastavě a jejím okolí, kterých se prodalo 42 ks. Různých publikací máme čtrnáct druhů a bylo jich, včetně brožur o Chrastavě, zakoupeno celkem 95 ks. V doprodeji je možné si pořídit „Kalendář Chrastavy 2000“, toho se prodalo 54 ks, plánů Chrastavy 58 ks. Novinkou je „Nástěnný kalendář Chrastavy 2009“, který jste si zakoupili stodvakrát. Velký zájem je o jízdní řády, těch se prodalo 151 ks a Chrastavských listů 119 ks.

Další nabídkou infocentra jsou různé suvenýry. Jedná se o samolepku Chrastavy, sadu zápalek s motivy historických památek Chrastavy, přívěsky se znaky našich partnerských měst, keramiku, stolní hru „ Expedice Trojmezím“, turistické vizitky, deník turisty, devět druhů DVD a CD „ Chrastava letecky“. Dohromady se těchto suvenýrů prodalo na 255 ks.

Je možnost si u nás zdarma vybrat ze 140 druhů letáků, propagačních materiálů, trhacích map, vizitek a nahlédnout do několika časopisů a novin. Informační materiály nabízíme i v šesti cizích jazycích. K dispozici máme čtyři chrastavská razítka.

Poskytujeme informace nejen turistům, ale i široké veřejnosti ohledně ubytování, restaurací, firem, spojů, popisných čísel a sportovních oddílů. Doporučujeme návštěvy turistických objektů, kulturních památek a možnosti výletů nejen v Chrastavě, ale i v přilehlém okolí. Součástí je průvodcovství ve Führichově domě, v městském muzeu a na výstavách, které se pravidelně každý měsíc v galerii mění. Těchto služeb využilo v minulém roce 998 turistů, mnozí i z ciziny, zejména z Německa a Polska. Samozřejmě zveme chrastavské občany na všechny akce, zájezdy a výlety, které pořádá Společenský klub, jehož jsme součástí. Rozšířenou nabídkou je kopírování, tisk eVstupenek na různá kulturní představení, kterých se vytisklo 367 ks.

Jste srdečně zváni k návštěvě městského muzea, galerie, Führichova domu a na všechny akce, které pořádá Společenský klub.

Využijte služeb Infocentra: otevřeno denně od 9:00 hodin - 16:00hodin, o víkendu s hodinovou polední pauzou.

 

Společenský klub-Kino:

V roce 2008 to byl již druhý rok, kdy zde působí jako promítač pan Miroslav Randák. Díky němu se v Chrastavě promítali jak premiérové filmy, tak i tzv. „trháky“. Za loňský rok se odehrálo 97 představení, které navštívilo 2.275 diváků.

Společenský klub-Internetový klub

Internetový klub byl původně v budově v Turpišově ulici v I. patře, ale během provozu jsme zjistili, že pro mnohé zájemce o tuto službu je umístěn nevhodně (patro a mimo centrum města). Proto na jaře 2008 jsme jej přestěhovali do prostor Infocentra, kde se jeho návštěvnost výrazně zvýšila. Také jsme rozšířili nabídku:

- možnost prohlížení internetových stránek

- možnost skenování s následným tiskem a nebo uložením na CD/DVD

- možnost telefonování (i videohovorů) v programu SKYPE

- možnost pořizování psaní různých tiskovin (dopisy, články, přednášky, referáty apod.)

- možnost stahování obrázků z některých značek fotoaparátů s následným vypálením (uložením) na CD/DVD

Otevřeno:

PO – PÁ: 9:00 – 12:00   a    13:00 - 18:00 hodin
SO - NE: 9:00 – 12:00   a    13:00 - 16:00 hodin

 

Chrastavské slavnosti

Každoročně (letos již 14. ročník) na začátku léta pořádá město Chrastava Chrastavské slavnosti. Společenský klub, jako organizační složka města, má celou tuto akci na starosti.

Je to největší akce, která v našem městě probíhá.

V té době, jak jste si mohli přečíst v Chrastavských listech v letním vydání, s námi spolupracuje opravdu veliké množství lidí, kteří to dělají dobrovolně a s láskou.

S přípravou dalšího ročníku se prakticky začíná ihned po skončení stávajících slavností.

Během tří dnů mohou návštěvníci shlédnout

                        -divadelní představení pro děti i dospělé

    - hudební vystoupení nejrůznějších kapel a orchestrů vážné i populární hudby

    - mohou si sami zasportovat (střelnice, nohejbal, orientační běh)

    - probíhají sportovní klání v kolové, řeckořímském zápase, stolním tenise, kopané

    - vystoupení šermířů, módní přehlídky

    - soutěže pro děti i dospělé

    - ukázky práce hasičů a záchranářů, chovatelů

    - prohlídky muzeí (městské, Führichův dům, Hasičské muzeum), výstavy v galerii

    - něco pěkného si zakoupit na památku na tržnici, kde si hosté dají i něco dobrého k jídlu a pití

Je to svátek vítání léta, příležitost k setkání se známými a i navázání nových přátelství, jsou to dny kdy vybočíme z denních starostí a všichni společně strávíme příjemné chvilky.

Chrastavské slavnosti 2009

5. června – 7. června

SRDEČNĚ VÁS ZVEME !!!

Jak se zpívá v jedné české pohádce „Statistika nuda je“, ale tímto výčtem jsme Vám chtěli přiblížit práci celého Společenského klubu, protože jak jsme zjistili, mnozí občané ani netuší o naší existenci a o tom co vlastně zde děláme.

Jste srdečně zváni k návštěvě do všech prostor Společenského klubu – pro aktivní činnost (nyní Bezručova ul. 503); informace (Infocentrum, Internetový klub); rozšíření svých „obzorů“ (knihovny Liberecká 40 a Vítkov, muzeum a galerie taktéž v Liberecké 40; Führichov dům) a všechny akce, které Společenský klub pořádá – informace najdete v Kulturním kalendáři pro rok 2009 a aktuálně v Chrastavských listech, na plakátech, v hlášení městského rozhlasu a v neposlední řadě na www.chrastava.cz.

Za SK: Zita Václavíková, Karin.Cinibulková, Libuše Junková, Jitka Marxová