150 let dráhy Liberec - Žitava

V sobotu dne 5. prosince 2009 se konala velká sláva na železnici. K výročí 150 let od zavedení dráhy Liberec-Chrastava-Žitava jezdily po trase po celý den parní vlaky. Osobně jsem se též jedné jízdy do Žitavy a zpět zúčastnil a mohu říci, že to byl velký zážitek. Například poprvé v historii vůbec vlaky zastavovaly na polském území. Přesněji řečeno (dle mých informací) vlaky sice zastavovaly na místě dnes polského Porajówa do roku 1945, jenže před rokem 1945 bylo toto dnes polské území součástí Německa. Po roce 1945 až do dnešních dnů je tato zastávka pro mě z nepochopitelných důvodů vynechána (přitom by určitě neměla o polské cestující nouzi) a tak pro běžné spoje nadále platí nepříliš chvályhodné unikum, že vlaky projíždějí bez zastávky územím jednoho ze státu trojmezí.

Město Chrastava nejenže podpořilo konání celé akce sponzorským darem, ale obdobně jako naši přátelé z Hrádku nad Nisou, Bílého Kostela n. N. a Chotyně jsme chtěli akci přinést i něco navíc. A tak v Nádražní restauraci, která měla zásluhou rodiny Šimkových v sobotu mimořádně otevřeno, hrála pro cestující celý den cimbálovka Dušana Kotlára a též bylo pro překvapené cestující připraveno mimořádné občerstvení. Jsem rád, že se akce podařila a že město Chrastava zanechalo svou kladnou stopu v organizaci celé akce.

V Chrastavě dne 7. 12. 2009 Ing. Michael Canov, starosta


Výzva občanům: budeme rádi, pokud nám zašlete na adresu web@chrastava.cz vlastní fotografie z akce, případně je předáte na našem sekretariátu. Rádi je zveřejníme.

:: Plakát k akci

:: Videoklip

:: Fotogalerie (autor: František Bouda)

:: Fotogalerie (autor: Mgr. Hedvika Zimmermanová)

:: Článek a fotogalerie na webu Hrádku nad Nisou